Завантажити PDF
ХАРЧОВА ПРОМИСЛОВІСТЬ
Виробництво харчових продуктів та напоїв займає найбільшу питому вагу в обсязі реалізованої продукції промисловості (35,2%).
У харчовій промисловості області функціонують понад 200 суб’єктів господарювання усіх форм власності, у яких працює 9,5 тис. штатних працівників (25,4% від загальної кількості працівників у промисловості).
Підприємства галузі забезпечують понад 39% валової доданої вартості, яка створюється у промисловості області.
Асортимент продукції - понад 2 тисячі найменувань.

Потужності підприємств спроможні переробити протягом року понад 50 тис. тонн м’яса,
185 тис. тонн молока, виробити 2082 тис. тонн олії та жирів, 78 тис. тонн цукру, 108 тис. тонн круп, 400 тис. тонн борошна.

Підприємствами харчової промисловості Кіровоградської області:
Потужності підприємств спроможні переробити протягом року понад 50 тис. тонн м’яса,
185 тис. тонн молока, виробити 2082 тис. тонн олії та жирів, 78 тис. тонн цукру, 108 тис. тонн круп, 400 тис. тонн борошна.
Підприємствами харчової промисловості Кіровоградської області:
а) забезпечується виробництво:
15,8% олії соняшникової нерафінованої;
13,5% морозива;
5,7% ковбасних виробів та подібних продуктів з м’яса;
3,6 % та 1,7% м'яса яловичини та свинини свіжої відповідно;
4,6 % - цукру;
1,1% хліба та хлібобулочних виробів;
0,7% борошна та сиру тертого від їх загального обсягу виробництва в Україні;
б) реалізовано у 2019 році продукції – на 11,3 млрд. грн. (у 2018 році - на 10,6 млрд. грн.);
в) збільшено виробництво харчових продуктів та напоїв порівняно з 2018 роком на 22,1%, у т.ч. олієжировій, інших харчових продуктів, готових кормів для тварин та напоїв;
г) зріс випуск олії соняшникової нерафінованої на 152,2 тис.т та рафінованої – на 37,1 тис.т, молока – на 0,6 тис.т, сирів сичужних – на 0,1 тис.т,, крупи гречки - на 1,1 тис.т, кормів готових для тварин – на 0,4 тис.т, майонезі та соусів – на 6,4 тис.т.
Випуск основних продуктів харчування характеризується такими даними:
 
Вироблено
за 2019р.
2019р. у % до
2018р.
Яловичина і телятина, свіжі чи охолоджені – туші,
напівтуші, четвертини необвалені, тис.т
1,7
89
Свинина свіжа чи охолоджена – туші, напівтуші (уключаючи
оброблені сіллю чи консервантами для тимчасового
зберігання), тис.т
3,3
100,1
Субпродукти харчові великої рогатої худоби, свиней,
баранів, кіз, коней, інших тварин родини конячих, свіжі чи
охолоджені, тис. т
0,6
50,7
Вироби ковбасні варені, сосиски, сардельки, тис.т
10
85,1
Ковбаси напівкопчені, тис.т
2,4
110,2
Ковбаси варено-копчені, напівсухі, сиров’ялені, сирокопчені
(уключаючи “салямі”), тис.т
0,5
81,4
Олія соняшникова нерафінована та її фракції
(крім хімічно модифікованих), тис.т
883,4
118,6
Олія соєва нерафінована та її фракції
(крім хімічно модифікованих), тис.т
44,2
132,6
Олія соняшникова та її фракції, рафіновані
(крім хімічно модифікованих), тис.т
126,4
141,6
Сир тертий, порошковий, голубий та інший неплавлений
(крім свіжого сиру, сиру із молочної сироватки та
кисломолочного сиру), тис.т
0,6
119,4
Борошно пшеничне чи пшенично-житнє, тис.т
10,4
52,8
Зерна зернових культур плющені, перероблені в пластівці,
лущені, обрушені, різані або подрібнені, тис.т
2,4
139
Хліб та вироби хлібобулочні, нетривалого зберігання, тис.т
9,7
91,1
Вироби здобні (булочки підвищеної калорійності, листкові,
рулети з маком, рогалики тощо), тис.т
0,6
84,4
Печиво солодке (уключаючи сендвіч-печиво; крім частково
чи повністю покритого шоколадом або іншими сумішами,
що містять какао), тис.т
2,2
84,5
Вироби кондитерські з цукру інші, т
12,4
93,5
Корми готові (крім преміксів) для годівлі
сільськогосподарських тварин – для свиней, тис.т
35,3
97,9
Корми готові (крім преміксів) для годівлі сільськогоспо-
дарських тварин – для великої рогатої худоби, тис.т
24,6
108,7
   
НАЙПОТУЖНІШІ ПІДПРИЄМСТВА
З ВИРОБНИЦТВА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ:
м´ясних і ковбасних виробів:

ТДВ "М´ясокомбінат "Ятрань" - сучаснепідприємство з повним циклом переробки Унікальність смаку й аромату продукції визначається підприємства використанням натуральних компонентів, дотриманням санітарно-гігієнічних вимог виробництва, використанням вишуканих спецій і оригінальних інгредієнтів.
Фірмова торговельна мережа майже у всіх районах і містах області (82 од.).
Впроваджена система управління безпечністю харчових продуктів НАССР - ДСТУ ISO 22000:2005; ISO / TS 22002- 1: 2009 / PAS 220: 2008. .
Отримано сертифікат Всеукраїнської громадської організації "Жива планета".
Продукція торгової марки "Ятрань" стала переможцем Дегустаційного конкурсу WorldFoodUkraine 2016

олії та тваринних жирів:

ПАТ "Кіровоградолія" У підприємствах введено в експлуатацію сучасні лінії екстракції олії, що забезпечило належну глибину переробки сировини.
Продукція підприємств сертифікована.
У підприємствах впроваджена система управління безпечністю харчових продуктів НАССР тасистема управління якістю за ДСТУ ISO 9001-2001.
  ТОВ "Вісма-Плюс";
ПП "Еллада"
  ТОВ "ОЕЗ "ГрадОлія"

ПП "Віктор і К"
(ТМ "Королівський смак")

Підприємство з іноземними інвестиціями "Протеїн-Продакшн"
молочних продуктів:

Підприємство "Фірма Ласка" громадської організації "Асоціація підтримки вітчизняного товаровиробника"
(ТМ "Ласка")
Лідер української індустрії морозива. Підприємство обладнане сучасним устаткуванням за європейським стандартом.
Продукція відповідає міжнародним стандартам якості та безпеки ISO 9001 ТА ISO22000, а також отримала сертифікати кошерності та халяль

ТОВ "Світловодськиймаслосирзавод"
(ТМ "Світловодське" та "Світловодські сири")
  • виробництві твердих сирів
  • солодковершкого масла
  • молочних продуктів (молока, кефіру, ряжанки, сметани, йогуртів тощо).

борошна та круп:

філія ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України" "Новоукраїнський комбінат хлібопродуктів"
(ТМ "Новоукраїнка")
  • зернові пластівці
  • мюслі

ТОВ "Круп´янийтік"

  • виробництво круп та комбікормів високої якості,
  • закупівлю зернових, зернобобових та олійних культур у агропідприємств України,
  • оптову торгівлю зерном та продуктами його переробки,
  • надання послуг зі зберігання, переробки зерна,
  • надання транспортно-експедиційних послуг
хліба та хлібобулочних виробів:

ТОВ "Кіровоградхліб2014 "
  • широкий асортимент хліба
  • хлібобулочних виробів із підвищеними смаковими якостями

СТОВ "Степ-Агро"
інших харчових продуктів:

ТОВ "ТРИ СТАР"
(ТМ "Золотий вік")
  • виробництво
  • халви,
  • козинаки

ТОВ "Прод-Інвест"
(ТМ "Жорик-обжорик")
  • виробництво цукрового печива
  • драже з арахісом какао-порошку
  • халва
цукру:

  ТОВ "Новомиргородськийцукор"
ТОВ "Олександрійськийцукровий завод"
  • виробництво цукру

напоїв:  

виробничий комплекс ПрАТ "Оболонь"
  • виробництво безалкогольних та слабоалкогольних напоїв,
  • ПЕТ пляшок
  • бандажної стрічки

 

­